MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Den otevřených dveří Elektrárny Mělník

05.09.2018
HORNÍ POČÁPLY - Komentované prohlídky, kreativní dílničky a zábava pro děti, ukázky techniky profesionálních elektrárenských hasičů, vystoupení hudebních skupin Klasickej postup a Baťa & Kalábůť něžný beat, Oranžové kolo Nadace ČEZ a také informace o budoucnosti celé lokality po roce 2020; to vše čeká na sobotní návštěvníky Elektrárny Mělník. Den jejích otevřených dveří pořádá Skupina ČEZ od 10 do 15 hodin. Jedinou podmínkou pro vstup je pevná obuv na nohou.
Elektrárna Mělník | Foto: cez.cz
Mělník I aneb teplo pro Prahu
"Na návštěvníky čeká hned několik prohlídkových tras s odborným výkladem. Trasa 1 seznámí zájemce s provozem Mělník I, a výměníkovou stanicí, která tvoří jeden ze stupňů ohřevu topného média do horkovodu pro Prahu. Trasa je vhodná pro dospělé a děti od 12 let v doprovodu rodičů. Všichni se seznámí díky návštěvě strojovny a velínu s řízením hlavního provozu a také s vlastním výrobním zařízením, jako jsou teplárenské turbíny či kotelna," zve na první trasu Miroslav Krpec, ředitel Elektrárny Mělník.

Mělník II a III společně
Druhá trasa, rovněž vhodná pro dospělé a děti od 12 let v doprovodu rodičů, podle ředitele všem přiblíží technologické celky Mělník II a Mělník III. Strojovnu s turbogenerátory 2x 110 MWe a 1x 500 MWe, kotelnou a dozornou (velínem). Trasa 3 je pak určena pro všechny bez rozdílu věku, co zajímá hasičská technika, neboť je nasměrována ke stanici profesionálních elektrárenských hasičů. Ti se pochlubí vším, co mají k dispozici pro případný zásah v areálu i mimo něj, když vyjíždějí na pomoc kolegům z okolí v rámci Integrovaného záchranného systému.

Pro informace nebo na vyjížďku
Další dvě trasy už nejsou tak náročné, a proto jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. "Čtyřka" obnáší návštěvu Informačního centra, v němž se zájemci prostřednictvím prezentací dozvědí vše o budoucnosti lokality po roce 2020. Vybranými tématy jsou odsíření, fluidní kotel, plynová kotelna a ZEVO. Po odborném výkladu bude pochopitelně dán prostor dotazům a diskuzi.

"Pátou trasou jsme pamatovali na všechny, které může omezit náročnost pochůzkových tras nebo mají cílený zájem seznámit se i s podpůrnou technologií pro výrobu elektřiny a tepla. Pro ně, včetně dětí za doprovodu rodičů jsme totiž připravili vyjížďky minibusem, který s nimi projede celým areálem. Uvidí tak prakticky vše, bez čeho se chod celého elektrárenského komplexu neobejde. Jsou to například dopravní cesta a skládka paliva, odsíření, chladicí voda, chladicí věž a další," dodává Miroslav Krpec.

Pohled z ptačí perspektivy
Prohlídku celého areálu lokality Mělník z ptačí perspektivy s odborným výkladem o procesu výroby elektřiny a tepla nabízí poslední šestá trasa. Krom pohledu na všechny tři výrobní provozy a vše, co je s nimi spjaté, bude možné za příznivého počasí spatřit i vrcholky Českého středohoří, Jizerských hor či Krkonoš, a to ze střechy kotelny výrobního bloku 500 MWe.

Nejen poznání, ale i dobročinnost
Součástí Dne otevřených dveří v Elektrárně Mělník bude i "jízda" na Oranžovém kole Nadace ČEZ. V praxi to znamená, že návštěvníci budou moci usednout na speciálně upravené rotopedy a minutovým šlapáním pomoci dvěma školám v regionu. První je mělnické Gymnázium Jana Palacha, kde hodlají díky veřejnosti získané prostředky využít na vybavení fyzikální učebny. Druhou je "domácí" Základní škola Horní Počáply, která návštěvníky pro ni vyšlapané peníze použije na modernizaci počítačové učebny.

"Vždy se snažíme být dobrým sousedem, takže naše podpora je různorodá od výsadby zeleně a nových bezpečných přechodů pro chodce přes popovodňovou pomoc až po poskytnutí finančních prostředků sportovním organizacím či na konkrétní akce. Tentokráte to ovšem opravdu bude na lidech, co zavítají na prohlídku celého komplexu Elektrárny Mělník. Na nich bude záležet, kolik která škola získá finančních prostředků na splnění svých učebních snů," uzavírá Miroslav Krpec.

Pár slov na závěr...
Elektrárenskou lokalitu Mělník čekají v blízké budoucnosti velké změny. V souvislosti s přeměnou na čistě teplárenský provoz dojde po roce 2020 k odstavení technologických celků EMĚ II a EMĚ III, které nahradí moderní fluidní a plynové kotle. Mělnická jednička již nyní prochází náročnou modernizací a ekologizací, které sníží emise o další desítky procent. V lokalitě se rovněž počítá s výstavbou doplňkového zařízení na energetické využití odpadů. Přiblížit tyto plány ale i dnešní podobu elektrárny široké veřejnosti má právě za cíl den otevřených dveří, a to 8. září od 10 do 15 hodin.




Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...





Čtvrtek 25.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes