MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Podzimní přejídání? Jak se ovládnout a nemlsat

16.10.2019
Podzim je v plném proudu a třebaže neukazuje svou nejkrutější podobu, příslib mrazů a brzkých stmívání nás ovlivňuje. Ať už ponurnou náladou, únavou či zbytečným přejídáním. Právě přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování těla na zimu se ale určitě nechlácholme.
Foto: kasparpr.cz
Třebaže se snažíme vyznávat zdravý životní styl a do svých aktivit zařadit pohyb, v podzimních dnech je pro většinu z nás obtížnější udržet pevnou vůli. Díky brzkému stmívání můžeme pociťovat vyšší únavu a ospalost. Přemoct sebe sama ke sportování je mnohdy nadlidský úkol. Čeho se na sobě ale dopouštíme aktivně, je přejídání. Takto se stane, že se na začátku jara probudíme skoro ze zimního spánku a divíme se, kde jsme k těm kilům navíc přišli.

Můžou za to geny?
Často se můžeme dočíst či třeba od rodičů slyšet, že přibírat na podzim a zimě je normální, dokonce snad logické, a co víc, lze na to jít dokonce vědecky. Naše tělo si pouze dělá rezervy energie do mrazivého období, období strádání. Ale my žijeme ve 21. století. Dávno si potravu nelovíme, zpod sněhu nevyhrabáváme a naše tělo to moc dobře ví. Co nám spíš chce naznačit, je, abychom změnili skladbu jídelníčku. "Pochopitelně v letních dnech volíme lehčí, svěžejší jídelníček, kvůli horku nemáme takový hlad, a proto se ani nepřejídáme. Pokud vás lákají zmrzliny, lepší volbou je sezonní ovoce. Jenže na podzim, a hlavně v zimě se brzy stmívá, do práce vstáváme za tmy, stejně jako se za tmy vracíme. Tělo má pocit, že mu chybí energie a hledá ji v jednoduchých sacharidech, s cílem rychle energii doplnit," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Celoročně vše špatně
Máme tendenci naše přibírání škatulkovat a omlouvat ho sezónností. Jenže ono nejde o jarní či podzimní depresi nebo aktuálně přejídání v zimě. Platí pravidla a zároveň chyby, které jsou jednoduše celoroční. Nestaráme se o sebe. Neřešíme svůj jídelníček a jeho skladbu a jíme nepravidelně. O to víc se následky projevují v zimě, kdy nejsme tolik aktivní.

Nezanevřete na pohyb
Sluníčko už tolik nesvítí, možná fouká a je zima. Není špatného počasí, ale špatně oblečeného sportovce, říká se. Proto při oblékání vrstvěte, funkční prádlo a sportovní oblečení je dnes lehce finančně dostupné. Vybavte se jím a vydejte se ven. Běh, rychlá chůze či jen procházka - vše se počítá.

Aby energie nechyběla
Funkční oblečení neplatí jen pro sport. Mnohé studie tvrdí, že když je tělu zima, vydává hodně energie na zahřátí, kterou pak logicky potřebuje doplnit prostřednictvím jídla. Řešení je jednoduché. Buďte v teple a vhodně se oblékejte.

Doping povolen
Tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých v letních dnech čerpá vitamín D. Ten je hojně diskutován v souvislosti s úbytkem váhy, tuku v těle a zpomalením přibírání. Jeho dalším velkým přínosem je zvýšení hladiny serotoninu - hormonu štěstí. I ten muže hrát roli v chuti na jídlo, zároveň i reguluje náladu a kvalitu spánku. Proto se v chmurných dnech neostýchejte pro vitamín D vydat do lékárny. "Vitamín D můžete čerpat i přirozenou cestou z potravin. Ideálně z ryb, vaječného žloutku, avokáda, másla a neslazených zakysaných mléčných produktů," doplňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Spánek je všelék
Kvalitní spánek má velkou moc. Regeneruje tělo, mysl, a to se projeví na kvalitě vašeho zdraví, produktivitě i náladě. Platí opět to, že tělo na deficit odpočinku reaguje vytvářením rezerv do budoucna. A to konkrétně zpomalením metabolismu, které se projeví pomalejším spalováním tuků, tedy v důsledku nulovému úbytku na váze.

Potraviny, které zahřejí
Na podzim, ale především i v zimě volíme jídelníček, který dodá energii a relativně nás i zahřeje. Jenže tělo jde většinou po potravinách bohatých na tuky a sacharidy, což je opět nežádoucí. Chybu nikdy neuděláte tepelně upravenou zeleninou. Červená řepa, mrkev, celer. Stálicemi mezi potravinami, které hodně zahřejí, přitom mají minimum kalorií jsou například zázvor, česnek, skořice nebo třeba pepř.

Pitný režim platí i na podzim a zimu
Třebaže pochybujete o důležitosti pitného režimu na podzim a v zimě, nepodceňujte ho. Vlastně jste neustále v horku a potíte se. Čelíte suchému teplu z radiátorů, teplému oblečení, několika vrstvám oblečení. Díky všem těmto faktorům má tělo tendenci se dehydratovat. "I s tím souvisí přejídání, neboť žízeň si mnohdy zaměňujeme s pocitem hladu či "chutí na něco". Proto pozor na symptomy dehydratace jako je bolest hlavy, únava až ospalost, závrať či tmavá barva moči," upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. I na podzim a v zimě proto vypijte alespoň 1,5 l vody či jemného bylinkového čaje, vaše tělo vám za to poděkuje.


Autor: Renata Faltejsková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...

Toyota odhalila dva typy elektrických přepravníků pro OH v Paříži

Toyota jako celosvětový partner pro mobilitu Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) odhalila dva typy př ...

Mezinárodní tým vědců z šesti zemí zkoumal chutě mravenců

Početnost a rozmanitost hmyzu v době globálního oteplování a měnícího se životního prostředí jsou v hledáčku výzkumníků na celém světě. Stále není pro ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes