MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rada vlády pro podpořila vznik dalších Center duševního zdraví

19.12.2019
Na prvním jednání Rady vlády pro duševní zdraví probrali odborníci i zástupci resortů současný stav projektů Reformy psychiatrické péče, zejména vznik Center duševního zdraví, a schválili Národní akční plán pro duševní zdraví 2020 - 2030, jehož nosnou myšlenkou je podpora komplexních kvalitních služeb péče o duševní zdraví, které jsou orientované na zotavení a jsou dostupné v přirozeném prostředí lidí s duševním onemocněním. Ministr zdravotnictví uvedl, že pětina lidí v České republice má potíže s duševním zdravím, což je dvakrát více než s diabetem. Díky možnostem komunitních center budou mít pacienti lepší přístup k léčbě.
Stávající Centra duševního zdraví | Foto: mzcr.cz
Rada vlády pro duševní zdraví byla zřízena v říjnu 2019 za účelem koordinace politiky duševního zdraví a implementace strategických dokumentů pro tuto oblast. Je poradním orgánem vlády a má tudíž nadresortní funkci. "Jsme přesvědčeni o tom, že do budoucna bude péče o duševní zdraví stále důležitější a získá větší rozměry. V současné době již 21 % lidí v ČR trpí nějakou formou duševního onemocnění, ať už lehčí či závažnější. Netýká se to jen oblasti zdravotnictví, jde také o zátěž pro sociální systém a obecně národní hospodářství. Proto je třeba řešit tuto oblast na nadresortní úrovni a zapojit sociální oblast či oblast školství, z hlediska prevence a intervenčních aktivit v rámci škol, financí apod. Jak účast jednotlivých resortů, tak i dalších zástupců odborných společností, zdravotních služeb a pacientů vnímám jako vysoce potřebnou," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V roce 2018 a 2019 bylo spuštěno za podpory EU fondů 17 Center duševního zdraví, tj. multidisciplinárních zdravotně-sociálních terénních týmů pro lidi se závažným duševním onemocněním. V listopadu 2019 byla v rámci dodatečné výzvy vybrána další 4 centra, která měla začít fungovat do února 2019. Posledních 9 do celkového počtu 30 bude vybráno na jaře 2020.

Komunitní péče a multidisciplinární týmy
Současné probíhající projekty v rámci Reformy psychiatrické péče staví především na tzv. deinstitucionalizaci, tzn. budování komunitní péče a multidisciplinárních týmů v provázané zdravotní a sociální oblasti. "Aktuálně bylo propuštěno z dlouhodobé hospitalizace 1663 pacientů, kteří přešli do komunitních služeb duševního zdraví a pečuje o ně terénní tým zdravotníků a sociálních pracovníků. Za poslední dva roky je to dobrý výsledek," podotkl ministr zdravotnictví.

V rámci ambulantní péče se vytváří Ambulance s rozšířenou péčí, které budou poskytovat služby psychiatra, psychologa, terénní psychiatrické sestry, budou přijímat pacienty celého spektra duševních obtíží a budou intenzivně spolupracovat s praktickými lékaři. Nyní byla Ministerstvem zdravotnictví schválena výzva na podporu 3 multidisciplinárních týmů pro děti a další výzvy budou následovat.

Nový Národní akční plán pro duševní zdraví do roku 2030
Rada vlády schválila také Národní akční plán, který reflektuje potřeby uživatelů, a to nejenom v oblasti zdravotní péče, ale zejména někdy opomíjené, ale klíčové potřeby jako zaměstnání, bydlení a omezování stigmatu.

Podle zástupců odborné veřejnosti, předsedy Výkonného výboru pro implementaci reformy psychiatrické péče Ivana Duškova, místopředsedy Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martina Anderse a zástupkyně uživatelů péče Marie Salomonové akční plán mění reformu jednoho segmentu péče na skutečně komplexní přístup k duševnímu zdraví a rozvíjí zejména oblast prevence a péče o dětské duševní zdraví, což je zcela zásadní posun vzhledem k evidenci, že až 50% chronicky duševně nemocných onemocní před 14 tým rokem života.

"Všechny změny, které v rámci reformy aplikujeme, vychází z ověřených dat. Už nyní můžeme potvrdit, že se zvyšuje výrazným způsobem kvalita života lidí. Pacienti nyní mají například možnost asistence, nejsou tedy tolik závislí na sociální a zdravotní pomoci jako například při hospitalizaci v nemocnici," řekl garant reformy duševního zdraví Ivan Duškov.

Plán byl konzultován s odborníky ze Světové zdravotnické organizace (WHO) a má jejich plnou podporu. "Odborná veřejnost i přes těžkosti spojené s tak komplexním procesem, jako je reforma péče o duševní zdraví vnímá, že tyto aktivity jdou správným směrem a již mají hmatatelné pozitivní dopady. Máme také pozitivní reflexi od zahraničních organizací a odborníků. V tomto kontextu je důležité říct, že intenzivně spolupracujeme s WHO a jdeme ruku v ruce se změnami, které tato organizace prosazuje," uvedl místopředseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders.

Zástupkyně uživatelů péče Marie Salomonová upozornila, že proces zotavení je pro pacienty klíčový a ocenila, že tento proces Národní akční plán komplexně podporuje: "Velmi důležitým segmentem akčního plánu je také spolupráce s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, a to na systémech prevence a intervence ve školách. Podpořili jsme například i vznik poraden pro žáky vysokých škol. Pacienti jsou do celého procesu duševní péče zapojeni. Jedině sám uživatel je srozuměn s kvalitou péče a může poskytnout zpětnou tak, aby jeho zotavení mohlo proběhnout co nejlépe a s plným návratem do běžného života."

Rada vlády se zabývala i udržitelným financováním
V Radě jsou zastoupeny zdravotní pojišťovny, což vnímá ministr zdravotnictví jako klíčové: "Často se totiž diskutuje i o udržitelnosti systému. Primárně celou reformu financujeme z evropských zdrojů, což je bezesporu důležité, jelikož jde o začátek změny systému, ale víme, že evropské zdroje jsou dočasné. Budeme je dále vyjednávat, ale nemůžeme se na ně spoléhat navěky. Proto jsme oslovili zdravotní pojišťovny, které již mají připraveny úhradové mechanismy na hrazení těchto konkrétních služeb. Jsem za to rád, že pojišťovny celý projekt jednoznačně podporují, a to jak komunitní služby, tak transformaci psychiatrických nemocnic tak, aby se péče zkvalitnila."

Do úhradové vyhlášky pro rok 2020 byla zapracována motivační úhrada pro rozvoj akutní lůžkové péče v psychiatrii a také pro posílení a zkvalitnění lůžkové péče cílené na doléčení pacientů. "Rada vlády by se měla scházet dle agendy jednou za kvartál či pololetí s tím, že průběžně bude fungovat pracovní skupina s odbornými zástupci, kteří se budou systematicky věnovat naplňování Národního akčního plánu," dodal ministr.

Členy Rady vlády pro duševní zdraví jsou, kromě premiéra a ministra zdravotnictví, také ministryně práce a sociálních věcí, ministr školství, vnitra, spravedlnosti, pro místní rozvoj, financí a zmocněnec vlády pro lidská práva, zástupce Asociace krajů, Asociace měst a obcí, zástupci Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně včetně její dětské a dorostové sekce, zástupci zdravotních pojišťoven, poskytovatelů sociálních služeb včetně komunitních služeb pro duševní zdraví, zástupce uživatelů péče a neformálních pečovatelů.
Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Finanční podpora ve výši 10,3 milionů korun míří na rozvoj malých obcí ve Středočeském kraji

Zastupitelé schválili 23 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito téměř ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes