MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kardinál Duka požehnal v Kralupech nad Vltavou památníku obětem arménské genocidy

16.09.2021
Největší zločin na civilním obyvatelstvu v první světové válce. Tak odborníci mluví o arménské genocidě, při které bylo osmanskými Turky vyvražděno 1,5 milionů Arménů. Smutnou kapitolu dějin bude odteď v Kralupech nad Vltavou připomínat nový památník. Monument ve formě křížového kamene byl slavnostně odhalen ve středu 15. září v Husově parku. Památníku požehnal kardinál Dominik Duka. Této významné události se zúčastnil velvyslanec Arménie v ČR Ašot Hovakimijan a svou zasvěcenou přednáškou o arménské genocidě přispěl i vysokoškolský pedagog Marek Jandák z Univerzity Karlovy.
Foto: Telman Nersisjan
Kralupy nad Vltavou se včerejškem připojily k dalším městům po celém světě, kde je toto typické arménské umělecké dílo umístěno jako památka na první evropskou genocidu 20. století.

Iniciátorem celého projektu je Telman Nersisjan, rodák z Arménie, který ale celý svůj život žije v Kralupech nad Vltavou. Jeho rodiče uprchli ze země zmítané válkou v roce 1993, když mu bylo pouhých osm měsíců. Nersisjan nechal dílo na své náklady v Arménii vyrobit, následně zajistil jeho transport a umístění v kralupském parku.

"Arménská genocida se, ač to na první pohled není zřejmé, dotýká i nás tady v České republice. Armény a Čechy pojí velice podobná historická zkušenost. Pod pojmem arménská genocida si totiž můžeme představit stejné hrůzné praktiky, které používali nacisté za holokaustu," vysvětluje Nersisjan.

"I proto bych si přál, aby křížový kámen stanul po boku dalších kralupských památek, jako jsou památník mistra Jana Husa nebo pomníky světových válek. Aby se stal součástí kralupské kultury a mementem zločinů a zbytečně ztracených lidských životů, kterým je třeba do budoucna zabránit," dodává Nersisjan.

Systematické zabíjení a deportace arménského obyvatelstva začátkem 20. století osmanskými Turky uznávají za genocidu desítky států, včetně České republiky. Americký prezident oficiálně označil tyto zločiny genocidou letos v dubnu. Jeho předchůdci se používání termínu obávali kvůli obavám z reakce spojeneckého Turecka.

Arménie je považována za jednu z nejstarších křesťanských civilizací světa. Arménské království dokonce jako první na světě přijalo křesťanství jakožto státní náboženství (roku 301), což samo o sobě vytváří pouto s naším civilizačním okruhem a potažmo tak i naší zemí.

Zdobené kamenné stély s křížem, tzv. chačkary, se v Arménii tesají již přes tisíc let. Právě u nich si arménské komunity po celém světě každoročně 24. dubna připomínají výročí genocidy.

Akce se konala za podpory Města Kralupy nad Vltavou. Místostarosta města Libor Lesák, který se slavnostního odpoledne také zúčastnil, připomněl, že město Kralupy už v 90. letech zrekonstruovalo soubor městských bytů, které poté nabídlo válečným uprchlíkům právě z Arménie.


Autor: Telman Nersisjan
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...





Čtvrtek 25.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes