MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

SŽDC začíná letos opravovat velké výpravní budovy

10.03.2019
Během následujících měsíců zahájí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravy a rekonstrukce desítek výpravních budov po celém Česku. Vedle řady menších projektů se začnou realizovat i velké investiční akce za desítky milionů korun, například rekonstrukce na nádražích v Berouně, Praze-Smíchově či Havířově, opravovat se letos začne i fasáda historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
"Také letos budeme pokračovat v rekonstrukcích nádražních budov. Desítky jsme už po převzetí jejich správy před více než dvěma lety opravili, další postupně přijdou na řadu. V letošním roce zahájíme opravy i velkých nádražních budov," uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Zřejmě nejsledovanějšími projekty budou oprava fasády Fantovy budovy na největším českém osobním nádraží a dále oprava budovy v Praze na Smíchově. První z projektů se začne realizovat v dubnu a vyjde na 171 milionů korun. V případě Smíchova se jedná o náklady ve výši 400 milionů korun a stavební práce by měly započít během léta letošního roku. V rámci opravy Fantovy budovy se nezasáhne do vnitřních prostor objektu, bude se obnovovat pouze fasáda, okna a částečně i střecha. Na Smíchově proběhne kompletní rekonstrukce celé výpravní budovy, cílem bude její maximální využití, oživení prostor a zvýšení cestovního komfortu. Mimo jiné zde dojde k rozšíření nabídky doplňkových služeb pro cestující, například nově zde vznikne komerční prostor pro supermarket. V případě hladkého průběhu stavebního řízení se rovněž zahájí práce na rekonstrukci objektu bývalé kliniky v Jeseniově ulici v Praze.

Kompletní rekonstrukcí projdou budovy v Berouně a v Písku
Z dalších velkých investičních akcí se letos rozběhne kompletní rekonstrukce výpravní budovy v Berouně, která začne v červenci a vyjde na 233 milionů korun. Zde se stavební práce zaměří na modernizaci odjezdové haly i sousedního administrativního objektu, který bude i nadále sloužit svému účelu. Opravené kanceláře obsadí zaměstnanci SŽDC. Na podzim pak odstartují stavební práce v Písku, kde se za 35 milionů korun provede celková rekonstrukce budovy. V jejím přízemí vznikne nové sociální zařízení pro veřejnost. Počítá se zde také s vybudováním administrativních prostor a nových parkovacích míst.

Největším projektem na Moravě bude rekonstrukce výpravní budovy v Havířově
Již v dubnu začne rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Havířov, což bude na Moravě největší letos realizačně zahajovaný projekt. V Havířově nezíská rekonstruovanou podobu jen hala, ale i její levá administrativní část, kde vznikne čekárna pro cestující a odpočinková místnost pro vlakové čety. Vnitřní prostory nádražní budovy budou nabídnuty externímu nájemci. Náklady na přestavbu, která potrvá přibližně 24 měsíců, budou 138 milionů korun. Souběžně s výše uvedenou akcí bude probíhat úprava přednádražních prostor, kterou realizuje město Havířov.

V Bohumíně začne v září poslední fáze rekonstrukce výpravní budovy započatá ještě původním vlastníkem, tedy Českými drahami. Opravy se dočkají plochá střecha na části objektu, dále prostory dopravní kanceláře včetně zázemí pro zaměstnance a prostory zničené požárem v roce 2016.

Zajímavým moravským projektem bude rekonstrukce nádražní budovy v Hanušovicích, kde se odbourá část současného objektu, výrazně se zlepší zázemí pro cestující a proběhne řada dalších stavebních úprav.

V roce 2019 bude zahájena mj. rovněž rekonstrukce výpravních budov ve Frenštátu pod Radhoštěm, Šternberku, Křižanově či Třebíči.

Vedle těchto velkých investičních akcí bude SŽDC v letošním roce realizovat i stovky akcí po celé republice v rámci oprav a údržby nádražních a provozních budov. V Čechách lze zmínit například opravu střechy a inženýrských sítí budovy v Praze-Holešovicích, opravu střechy a revitalizaci veřejných WC v Mostě, opravu střechy a přístřešku na nástupišti v Českém Krumlově či různé stavební práce v Horažďovicích, Velkém Oseku a Rumburku.

Na východě republiky pak letos proběhnou opravy nádražních budov například v Krnově, Vyškově na Moravě nebo Frýdku-Místku.

Zdroj: SŽDC
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Finanční podpora ve výši 10,3 milionů korun míří na rozvoj malých obcí ve Středočeském kraji

Zastupitelé schválili 23 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito téměř ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes