MělníkDnes.cz
MělníkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Investice Středočeského kraje dosáhly v loňském roce rekordní výše 1,6 miliardy korun

25.01.2024
V loňském roce Středočeský kraj proinvestoval rekordních 1,6 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší investovanou částku za poslední roky, přičemž finance pochází z rozpočtu Středočeského kraje. Největší část krajských investic byla vynaložena do oblasti zdravotnictví, dopravy a realizace energetických úspor.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
Objemy investic Středočeského kraje stoupaly již od roku 2022. "Čísla hovoří jasně, za poslední roky jako kraj nejen hospodaříme zodpovědně, podařilo se nám splatit dvoumiliardový úvěr a snížit zadlužení kraje, a současně nepolevujeme ani v investicích. Mám radost, že loňský rok byl navíc co se týče investic rekordní, kdy se podařilo proinvestovat více než 1,6 miliardy korun," vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Kromě rekordní výše investic je nutné poukázat také na původ finančních prostředků. Ten vysvětluje radní pro oblast investic a majetku Libor Lesák: " Chtěl bych zdůraznit, že celková investovaná částka 1,6 miliardy korun pochází výhradně z rozpočtu Středočeského kraje. Kraj navíc ovšem v roce 2023 investoval i další finanční prostředky z národních či evropských fondů, které byly použity zejména na budování dopravní infrastruktury."

Z částky 1,6 miliardy korun šla největší část, 701 milionů korun, do oblasti zdravotnictví. "Je skvělé, že se našim nemocnicím daří nejen rozjet, ale i úspěšně dokončovat velké investiční akce, a tím zlepšovat prostředí a vybavení v našich nemocnicích a posouvat středočeské zdravotnictví ke standardům 21. století. Například do stavby centrálního příjmu v benešovské nemocnici šlo loni 218 milionů korun a do rekonstrukce nemocnice v Kolíně 148 milionů, a tak bychom mohli pokračovat dále. Našim pacientům musíme umět poskytnout tu nejlepší možnou péči a naši zdravotníci si zaslouží přívětivé a moderní prostředí pro svou práci. Všichni víme, že nás čeká řada výzev a všechny investice do jejich úspěšného zvládnutí se nám mnohonásobně vrátí," uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Druhá nejvyšší částka mířila do silniční dopravy, zejména do oprav silnic, a to více než 550 milionů korun. " Loňský rok byl skutečně rekordní, investovali jsme masívně. Zmínit mohu generální opravu mostu v Týnci nad Labem, který vyšel na celkových 85 milionů korun, přičemž loni jsme v tomto případě vydali zhruba osmdesát milionů korun. Dále připomínám most na silnici II/328 mezi Slovečí a Kněžicemi. Tady jsme loni investovali přes sedmapadesát milionů korun, celkové byly sedmdesát milionů korun," vypočítává Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Peníze šly i do značení cyklostezek. V tomto případě kraj ze svého rozpočtu vydal 200 tisíc korun na vyznačení stezky EuroVelo 4 od Zdic k hranicím s Plzeňským krajem (celkově projekt za 300 tisíc, zbytek vydáme letos). Dále zaplatil 80 tisíc korun za značení stezky z Kouřimi do Kutné Hory - projekt celkově vyjde na 180 tisíc korun, zbytek opět zaplatíme letos.

V oblasti školství se proinvestovalo celkem 136 milionů korun. Říčanské Gymnázium má novou tělocvičnu za celkem 119 milionů korun, za loňský rok přišla stavba na 57 milionů. Také Dvořákovo gymnázium v Kralupech může díky krajským prostředkům využívat nové sportoviště. Do rekonstrukce sportovního areálu kraj loni investoval 20,5 milionu korun. " Budovy v majetku kraje nebyly v dobrém stavu kvůli dlouhodobému podfinancování, proto jsem rád, že se postupně daří jejich obnova a v některých případech i nová výstavba. Krajské školství prochází postupnou modernizací, která se týká nejen budov, ale i vybavení učeben, dílen nebo laboratoří. Kvalitní podmínky pro výuku jsou předpokladem pro modernizaci oborové struktury našich středních škol, kterou jsme zahájili," zhodnotil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Zásadní investice mířily také do oblasti kultury. " Kromě rekonstrukce zámeckého parku u Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech, která byla zahájena v loňském roce, se největší investice v oblasti kultury týkala také odkupu pozemků za účelem rozšíření Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi za necelých 15 milionů korun. Rozšíření areálu muzea umožní nejen rozšířit sbírku exponátů, ale vytvoří i komfortní a kapacitní podmínky pro pořádaní různorodých kulturních akcí, které bývají hojně navštěvovány," vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Mezi jednoznačné priority v oblasti investic patřila také sociální oblast, do které kraj uvolnil celkem 60 milionů. " Kromě investic do modernizací a navyšování kapacit, byly ty největší částky v loňském roce vynaloženy jednak na rekonstrukci komunikací v objektu Domova pro seniory ve Smečně a na revitalizaci zámecké zdi včetně brány v Domově ve Vraném. Investujeme nejen do modernizací vnitřních prostor či do instalací protipožárních systémů k zajištění bezpečnosti našich domovů pro seniory a zdravotně postižené, ale rekonstruujeme a kultivujeme také venkovní prostory, kde klienti našich domovů tráví svůj volný čas," uvedl radní pro sociální oblast Martin Hrabánek. Celkové náklady na realizaci obou projektů činí shodně 8,5 milionu korun.

Kraj v roce 2023 zásadně investoval rovněž do vlastního majetku, zejména pak do realizace opatření na úsporu energií doplňuje radní pro oblast investic a majetku Libor Lesák: "Významná část finančních prostředků byla investována v souvislosti s energetickou krizí také zejména do energetických opatření. V první fázi realizace projektů EPC (Energy Performance Contracting) bylo v roce 2023 investováno celkem 200 milionů korun. Šlo o provedení energetických úspor v rámci 21 budov - Krajský úřad Středočeského kraje, nemocnice v Kutné Hoře a nemocnice v Mladé Boleslavi. Další fáze zahrnující objekty sociální péče, nemocnice, školy a školská zařízení, muzea a galerie, tedy celkem 106 budov v 62 organizacích, je aktuálně ve fázi příprav či výběru dodavatele. S investicemi do krajského majetku a s realizací energetických úspor rozhodně nekončíme."

Středočeský kraj ze svého rozpočtu hradil i investice do oblasti životního prostředí. " Na projektovou a inženýrskou činnost na vodovodní přivaděč D3 jsme v loňském roce dali 2,7 mil. korun. Jde o přípravu stavby, která výhledově umožní připojení až 20 000 obyvatel z 38 obcí v blízkosti chystané dálnice. Investice do projektové a inženýrské činnosti budou pokračovat i v dalších letech. Jde nejen o dopracování projektové dokumentace na Vodovodní přivaděč D3, ale i na vyvolané investice s touto stavbou související, a to na Posázavském skupinovém vodovodu a Vodovodu Javorník - Benešov. Celkově budou náklady činit cca 55 mil. Kč," uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...





Pondělí 29.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes